Jaajo Linnonmaa alkoholin prosenttirajan nostosta: ”Kyläkaupat jäisivät henkiin”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Alkanut viikko on suomalaisille kuluttajille monin tavoin merkittävä, koska perjantaina eduskunta äänestää uudesta alkoholilaista. Erityisen merkittävä on ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja, jota hallitus on nostamassa 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Alkoholiprosentin nostolla on paitsi vahvaa kannatusta myös vastustusta. Varsinkin eduskunnan vanhoilliset kansanedustajat haluavat pitää Lonkeron ja A-oluen jatkossakin Alkon yksinoikeutena, jotta yli 100 miljoonaa euron vuosittainen myynti pysyisi monopolin hallinnassa. Huippusuosittu radioäääni ja televisiokasvo Jaajo Linnonmaa on nyt kommentoinut alkoholilain uudistamista.

– Uusi alkoholilaki siirtäisi Alkolta reilu 100 miljoonaa liikevaihtoa kyläkauppoihin, jotka jäisi henkiin. Lisäksi Viron viinaralli vähentyisi ja sinne vuodessa katoavat 300 miljoonaa jäisi ehkä osaksi tänne, Jaajo Linnonmaa kirjoittaa Instagramissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi taannoin tilaston, jonka mukaan alkoholiprosentin nostaminen 0,8 prosenttiyksiköllä johtaisi 150 suomalaisen kuolemaan vuosittain. Väite tosin tyrmättiin heti virheellisenä. Samoilla linjoilla on myös suomalaisten suosikkijulkkis.

– Perjantaina on asiasta eduskunnassa äänestys ja todella toivon, ettei kukaan ota näitä otsikoita tosissaan? Kokemuksesta voin kertoa, että nuo 150 juovat itsensä monttuun jollain ihan muulla, kuin 5,5 oluella. Tai limuviinalla, Linnonmaa muistuttaa.

Alkon hallintoneuvosto muodostuu kansanedustajista, joilla Alko maksaa vuosittain noin 4.000 – 5.000 euroa erilaisina palkkioina. Ei siis ole yllätys, että valtaosa Alkon hallintoneuvostossa istuvista kansanedustajista vastustaa Lonkeron ja A-oluen myyntiä ruokakaupoissa. Myös Linnonmaa ihmettelee tällaista kansanedustajien eturistiriitaa.