Paino ei putoa pelkällä treenillä – tutkijat selvittivät miksi

Fitness Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Laihdutuksen suhteen avainasemassa ovat terveellinen ruokavalio ja liikunta. Moni kuitenkin lipsuu terveellisestä ruokavaliosta ajatellessaan, että kova treenaaminen riittää. Uusi tutkimus on todistanut, että liikunta yksinään ei tuota merkittäviä tuloksia painon putoamiseen.

Daily Mail -sivusto kertoo Bangor University -yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa koehenkilöitä seurattiin kahdeksan viikon ajan. Henkilöt treenasivat kolme kertaa viikossa harrastaen aerobista liikuntaa, mutta he eivät muuttaneet ruokavaliotaan. Kahdeksan viikon kuluttua huomattiin, että säännällinen liikkuminen ei vaikuttanut painoindeksiin henkilöiden ruokavalion pysyessä samana.

Tutkijat huomasivat, että ylipainoisten ihmisten kohdalla aerobisen liikunnan vaikutus ilman ruokavaliomuutoksia oli jopa negatiivinen. Ylipainoisten ihmisten nälkähormonit olivat treenin vuoksi entistäkin herkemmät, minkä vuoksi moni päätyi syömään enemmän kuin aiemmin koska he eivät olleet dieetillä.

Normaalipainoisetkaan eivät pudottaneet liikkumisen avulla painoa. Tutkijat kuitenkin huomasivat, että heidän lihasmassansa lähti nopeasti kasvuun treenin ansiosta ja heidän kehonkoostumuksensa muuttui parempaan suuntaan vaikka se ei vaa’assa näkynytkään.