Ihme on tapahtunut! Gävlen olkipukki yhä pystyssä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ruotsin itärannikolla sijaitseva satamakaupunki Gävle on tullut koko maailmalle tutuksi sen yli kymmenen metriä korkeasta olkipukistaan. Pukki päätyy yleensä otsikoihin, koska se tuhotaan lähes joka vuosi polttamalla tai muuta ilkivaltaa apuna käyttäen.

Gävlen olkipukki on säilynyt tänä vuonna ehjänä. Asiasta on uutisoitu ympäri maailmaa, sillä olkipukin virallinen Twitter-sivu tiedotti asiasta muutama päivä sitten. Gävlebockenin eli olkipukin on määrä olla paikallaan 2. päivä tammikuuta saakka. Sen jälkeen se kuljetetaan suojaan – mikäli se ei ole sitä ennen joutunut ilkivallan kohteeksi.

Olkipukki on 13 metriä korkea, ja se on käsitelty nykyisin palonestoaineella. Gävlen pukki on virallisesti maailman suurin. Olkipukkiperinne käynnistyi vuonna 1966, jonka jälkeen se on poltettu tai tuhottu lähes joka vuosi. Tänä vuonna olkipukkia on vartioinut vapaaehtoisten ryhmä.

Pukin rakentaminen vaatii vuosittain noin tuhat työmiestuntia. Olkipukki rakennetaan 56:sta viisimetriä pitkästä olkimatosta, jotka kääritään puisen kehikon ympärille. Olkipukkia on yritetty aiempina vuosina varastaa muun muassa helikopterin avulla, ja eräänä vuonna piparkakku-ukoksi pukeutunut henkilö ampui olkipukkia tulinuolilla, BBC uutisoi.