Vinkit lapsiperheisiin – näin saat lapset siivoamaan!

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Perheiden ikuisuusriitana on usein siivoaminen. Yksinkertaisilla vinkeillä tavaroiden järjestelmisestä ja paikkojen siistinä pitämisestä voi saada rutiininomaista tai jopa hauskaa. Lapsia täytyy hieman jekuttaa siivoushommiin mukaan.

Harvassa ovat ne tenavat, jotka innostuvat oma-aloitteisesti siivoamaan jälkiään. PureWow-lehden mukaan lapsille kannattaa antaa yksinkertaisia siivousohjeita sen sijaan, että pyytäisi heitä siistimään kerralla koko huoneen. Kun lasta pyytää ensin keräämään legot laatikkoon, sen jälkeen panemaan kirjat hyllyyn ja lopulta pyyhkimään ikkunalaudalta pölyt, voi saada siistimmän lopputuloksen askel askeleelta.

Lapsille voi ostaa leikkimiseen tarkoitettuja siivousvälineitä tai vaikkapa oman pienen imurin siistimishommia varten. Siivouksen ajaksi voi panna musiikkia tunnelmaa piristämään. Muksut kannattaa myös opettaa siihen, että edelliset lelut pannaan omille paikoilleen ennen seuraavien esiin ottamista.

Lapset omaksuvat helposti rutiineja. Jos siivouksesta ottaa joka päivä toistuvan rutiinin, on sen toteuttamista vaikeampi vältellä. Lelujen kerääminen voi tapahtua vaikkapa joka ilta ennen iltapalaa. Siivousta opetellaan myös päiväkodeissa, joten lapset osaavat kerätä leluja takuuvarmasti.

Huoneen järjestämisestä voi tehdä myös ystävällismielisen kilpailun sisarusten välille. Siivoomisesta voi tehdä myös palkittavaa siten, että tekee lapsille oman tehtävätaulukon. Kun lelut on kerätty tai sänky pedattu, saa mukula merkinnän taulukkoon. Tarpeeksi monta merkintää kerättyään hän saa palkinnon. Aina ei kannata stressata sotkusta, välillä on parempi viettää aikaa yhdessä kuin rempoa imurin kanssa ympäri asuntoa. Lapsiperheissä on luonnollista, että elämisen jälki näkyy.