Stephen Hawking: ”Yhdysvaltojen tulee taistella ilmastonmuutosta vastaan!”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman älykkäimpien ihmisten joukkoon lukeutuva fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking arvostelee kovasanaisesti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin harjoittamaa politiikkaa. Hawking on erityisen huolestunut Yhdysvaltojen nykyisestä ilmastopolitiikasta ja Scott Pruittin nimittämisestä liittovaltion ympäristönsuojeluviraston johtoon.

Piers Morganin haastatteltavana Good Morning Britain -ohjelmassa vieraillut Stephen Hawking on huolestunut maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuudesta entistäkin enemmän. Mies on aiemmin sanonut, että ihmisten tulisi varoa keinoälyn toteuttamasta maailmanlopusta. Lisäksi hän haluaa suurempia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Hawking on kutsunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia demagogiksi, eli kansakuntaansa poliittisen valtansa avulla kiihottavaksi johtajaksi. Nyt fyysikko pelkää, että ei voi enää matkustaa Yhdysvaltoihin suorasanaisten mielipiteidensä takia. Hän sanoo, että Donald Trumpin pääasiallisena tehtävänä on ainoastaan tyydyttää hänen äänestäjiään, jotka eivät ole liberaaleja tai oikeastaan edes tietoisia maailman asioista.

Hawking on myös huolissaan liittovaltion uuden hallinon ilmastopolitiikasta, sillä se on asetettu nyt ennätyksellisen alhaiselle painopistealueelle. Hänen mukaansa on pöyristyttävää, että Yhdysvaltain hallistus edistää energiapolitiikkaa, jossa käytetään fossiilisia polttoaineita uusiutuvien energianlähteiden sijaan.

Fyysikon mukaan Yhdysvaltain nykyinen linja on ristiriidassa ympäristön ja nykytieteen kanssa. Kaiken huippu oli Scott Pruittin nimitys ympäristönsuojeluviraston johtoon, sillä mies tunnetaan kiihkomielisenä ilmastonmuutoksen vähättelijänä.

– Ilmastonmuutos on yksi suurimmista vaaroista, joita kohtaamme koko maailmassa. Se vaikuttaa myös Yhdysvaltoihin, Hawking manasi taannoin.