Näin saat talouden tasapainoon heti vuoden alussa – kiinnitä huomiota pieniin menoeriin

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Monessa sananlaskussa painotetaan, että pienistä asioista syntyy aina suurempi kokonaisuus. Olipa sitten kyseessä puroista syntyvä joki tai sentistä alkava miljoona. Vuodenvaihteen jälkeen saattaa olla talous epätasapainossa, mutta muutamalla vinkillä voi saada tilin saldoa eheytettyä.

PureWow-sivuston talousasiantuntija Rachel Bowie kertoo, että ihmisten on maksettava kuukausittain tietty määrä pakollisia asuin- ja elinkustannuksia. Se, missä voi kuitenkin säästää pitkän pennin, koostuu yleensä kaikesta ylimääräisestä. Mikäli haluaa panna talouden tasapainoon, on hyvä käyttää hetki ylimääräisten kustannusten tutkimiseen ja karsimiseen.

Esimerkiksi ravintolaan saattaa sujahtaa helposti useampi kymppi tai satanen kuukauden aikana. Mikäli haluaa säästää rahaa esimerkiksi matkustamista varten, voi illallisista nauttia huokemalla hinnalla kotioloissa. Säännöllisen säästämisen avulla voi panna rahaa syrjään suurempaa hanketta tai kalliimpaa kohdetta varten. Säästötilin voi nimetä houkuttelevalla ja motivoivalla tavalla tyyliin: ”Ranskan rakkausreissu”, tai: ”Uuden Volvon käteisraha”.

Erilaiset joustoluotot, pitkäaikaiset maksutavat ja luottokortit muodostavat jo yhden vuoden aikana suuren potin kulu- ja käsittelymaksuja. Uskokaa tai älkää, mutta luottokortti on mahdollista maksaa nollille. Luottokorttiyhtiöitä voi myös kilpailuttaa, jotta saa mahdollisimman pienikuluisen kortin itselleen. Myös pankkia vaihtamalla voi saada lainojen korot, tilinhoitokulut ja käsittelymaksut pienemmiksi. Suomessa yksi lapsiperheiden suurimmista menoeristä on ruoka. Kerroimme aiemmin täällä, kuinka ruokakustannuksia voi saada pienemmiksi ilman, että ruoan terveellisyydestä tarvitsee tinkiä.