Ruokaa terveellisesti ja edullisesti – näillä vinkeillä onnistut

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä luulee, että terveellisen ruokavalion noudattaminen vaatii runsaasti kokkailemista, aikaa ja rahaa. Todellisuudessa terveellisen kotiruoan valmistaminen on usein nopeampaa kuin se, että tilaa pitsan kotiinkuljetuksella. Ruokaa voi ostaa myös fiksusti ja siten, että säästää loppulaskussa.

Tärkeintä tietenkin on ruoan menekin arvioiminen. Tässä auttaa ennen kauppareissua laadittu ostoslista, joka perustuu viikkosuunnittelulle. Kun ruokatarpeet laskee etukäteen, eikä haksahda ostamaan heräteostoksia, voi jääkaapin täyttää myös edullisesti. Kalenteri kertoo paljon siitä, minkälaista ruokaa kaappiin kannattaa ostaa.

Jos esimerkiksi tietää, että on kotona aikaisemmin vain yhtenä iltana arkiviikolla, kannattaa ruoaksi valmistaa viikon mittaan lämmitettäviä aterioita ennakkoon. Ruoan on järkevää olla sellaista, jota voi myös pakata töihin evääksi. Napostelua varten on hyvä hommata oikeanlaiset varastot hedelmiä ja pähkinöitä. Yksinkertaisimmillaan aterian voi valmistaa muutamasta terveellisestä raaka-aineesta ja suhteellisen nopeasti. Esimerkkinä mainittakoon uunilohiateria kvinoalla ja salaatilla.

Moni karttaa pakastevihanneksia ja marjoja, vaikka osa tutkimuksista vakuuttaa niissä olevan yhtä paljon ravintoaineita kuin tuoreversioissa. Pakasteet voivat olla yksinasuvan pelastus, koska tällöin ruokaa voi valmistaa ja lämmittää vähempiä määriä kerralla, eikä ylijäämää tarvitse heittää roskikseen. Kannattaa myös suosia tölkitettyjä ja kauan säilyviä vaihtoehtoja. Vihanneksissa ja kasviksissa on järkevintä ostaa kausi- ja sesonkituotteita, koska tällöin kilohinta laskee roimasti.

Lihaa voi ostaa isommissa erissä ja siten, että siitäkin panee osan pakastimeen. Esimerkiksi kokonainen kana on usein kilohinnaltaan huomattavasti edullisempi kuin pelkät rintafileet. Kun kanan grillaa kokonaisena, voi osan lihasta paloitella ja pakastaa jäähtymisen jälkeen. Mikäli valmistaa ruokaa kerralla enemmän useammalle päivälle, voi säästää loppulaskussa huomattavia summia, Men’s Health uutisoi.