Tutkimus: Alkoholin vaarallisuus riippuu varallisuudesta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa on uutisoitu ahkerasti alkoholin vaaroista, kun vahvempi olut ja lonkero tulivat tavallisten kauppojen myyntihyllyihin. Alkoholinkäytössä rajoituksia merkittävämpään asemaan nousee usein sen ympärillä oleva kulttuuri ja tottumukset. Alkoholia voi nauttia myös sivistyneesti eteläeurooppalaiseen tyyliin.

Norjassa on nyt toteutettu tutkimus, jonka mukaan alkoholin nauttiminen on vaarallisempaa sosioekonomisesti heikommassa asemassa oleville ihmisille kuin paremmin toimeentuleville. Vaikka köyhät ja rikkaat nauttisivat yhtä paljon alkoholia, aiheuttaa juominen enemmän vahinkoa taloudellisesti heikommassa asemassa oleville. Syynä voi olla esimerkiksi se, että köyhempään luokkaan kuuluu keskimääräisesti vanhempia ihmisiä, joilla on muutenkin suurempi riski sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin.

Enemmän tienaavat ihmiset nauttivat alkoholia usein aterian kanssa. Tämä on puolestaan terveellisempää ja auttaa elimistöä polttamaan nopeammin ja tehokkaammin kehon alkoholipitoisuutta. Tutkimukseen osallistui yli 200.000 ihmistä ja raportti julkaistiin Plos Medicine -julkaisussa.