Kauppiaat paljastivat – limuviinojen myynti kaksinkertaistui: ”Osuus 0,4 prosenttia”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomi otti vuodenvaihteessa tärkeän askeleen kohti kehittyneempää alkoholikulttuuria, kun ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajaa nostettiin marginaalisesti 0,8 prosenttiyksikköä. Aiemmin ruokakaupoissa sai myydä 4,7-prosenttisia alkoholijuomia, mutta vuodenvaihteen jälkeen prosenttiraja nousi 5,5 prosenttiin.

Alkoholilain päivityksen vastustajat maalasivat ennen ratkaisevaa äänestystä maailmanlopun mielikuvia siitä mitä tulisi tapahtumaan vuodenvaihteen jälkeen ja paljonko suomalaisia tulisi kuolemaan. Esimerkiksi kansanedustaja Pekka Puska julisti, että alkoholiin kuolisi muutoksen myötä jopa 500 ihmistä enemmän kuin aiemmin. Vuodenvaihde kuitenkin osoitti, että muutosta hädin tuskin havaitsi kaupoissa.

Prosenttirajan viilauksen yhteydessä poistettiin lisäksi aikaisempi valmistustaparajoite, jolloin ruokakaupoissa saa nyt myydä muitakin kuin käymisteitse valmistettuja tuotteita. Niin sanottuihin limuviinoihin luettavat Smirnoff Ice ja Bacardi Breezer sisältävät molemmat neljä tilavuusprosenttia alkoholia, joten prosenttirajan korotus ei vaikuttanut niiden myyntiin.

Sunnuntaina K-Supermarket Torpparinmäen kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala paljastivat Twitterissä miten muutos näkyi käytännössä heidän kaupassaan. Niin sanottujen limuviinojen myynti kasvatti nimittäin osuuttaan kaupan alkoholimyynnistä vuoden ensimmäisellä viikolla peräti kaksinkertaiseksi. Vuosi sitten osuus oli 0,2 prosenttia ja nyt jo peräti 0,4 prosenttia. Viime vuonna silloisia limuviinoja osti viikossa kuusi ihmistä, ja tänä vuonna jo yhdeksän ihmistä.

– Limuviinojen (Bacardi Breezer ja Smirnoff ice) myynnin osuus alkoholijuomista tällä viikolla 0,04%. Viime vuoden samalla viikolla oli 0,02%. 9 ihmistä osti limuviinaa. Viime vuonna 6 ihmistä, veljekset kertoivat.

Staran toimituksen saamien tietojen mukaan tulokset ovat olleet hyvin samansuuntaisia myös muissa marketeissa eri puolilla maata. Lonkeron, A-oluen ja limuviinojen tulo kauppaan ei ole tuonut mukanaan minkäänlaisia mullistuksia. Muutos ei myöskään näkynyt ensimmäisenä viikonloppuna mainittavasti edes poliisin kenttätyössä.