Huolestuttava tutkimustulos: Ibuprofeeni vaikuttaa hedelmällisyyteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tulehduskipulääkkeenä yleisesti käytetty ibuprofeeni aiheuttaa haittavaikutuksina suolisto-oireita, pahoinvointia ja ripulia. Tuoreen tutkimuksen mukaan ibuprofeeni vaikuttaa myös nuorten miesten hedelmällisyyteen, tosin ainoastaan suurina määrinä käytettynä.

Burana on ehkäpä tunnetuin ibuprofeenilääke. Aikuisten normaali annostus on 1-3 tablettia päivässä, kuitenkin alle 1.200 milligrammaa. Aktiivinen ibuprofeenin käyttö voi aiheuttaa nuorille miehille hormonaalisia muutoksia, jonka takia heidän hedelmällisyytensä heikkenee.

Tutkimukseen osallistui 31 vapaaehtoista miestä, jotka olivat 18–35-vuotiaita. Osalle annettiin kaksi kertaa päivässä 600 milligrammaa ibuprofeenia, eli yhteensä sallittu 1.200 milligrammaa. Loput saivat lumelääkettä. Ibuprofeenia saaneiden miesten hormoneissa tapahtui muutoksia kahden viikon kuluttua.

Hormonaalinen epätasapaino voi johtaa heikentyneeseen hedelmällisyyteen, masennukseen ja lisääntyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijoiden mukaan vaikutusten kestoa ei ole vielä selvitetty. Tutkimus julkaistiin PNAS-sivustolla.