Karmaiseva ilmiö leviää – nuoret rikkovat pesuainekapseleita suussaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa leviää vuosittain lukemattomia hauskoja ja hyödyllisiä trendejä, mutta mukaan mahtuu ikävän usein myös pähkähulluja ja vaarallisia ilmiöitä. Parhaillaan yksi sellainen on niin sanottu Tide Pod Challenge, jossa nuoret panevat pesuainekapseleita suuhunsa ja puraisevat ne rikki levittäen pesuaineen suuhun.

Can’t handle vodka? The only logical thing to do is chase with pods @amherstbarstool

A post shared by 5th Year (@5thyear) on

Teens are eating laundry pods in new social media challenge #FACTS JAN. 11, 2018. It’s a social media trend that could quickly turn deadly. Teens are putting #laundrypods into their mouths as part of the “ #TidePodChallenge ,” and if the contents are ingested, the results could land your child or teen in the hospital. The “ #TidePod Challenge” involves teens #eating laundry detergent pods raw or, in some cases, cooking them before eating them. #ConsumerReports released information showing just how deadly doing this can be for adults with dementia and children younger than five. But that doesn’t mean teens are safe. #USAToday reported that last year, poison control centers received more than 10,000 reports of children five years old or younger ingesting the pods. Dr. Alfred Aleguas Jr., the managing director for Florida’s Poison Information Center, told USA Today that swallowing “even a small amount of the highly-concentrated detergent…can cause diarrhea and vomiting.” In some cases, the detergent could even migrate to the lungs, causing breathing problems. Tide has been proactive in keeping their products safe, childproof, and keeping the public informed. In a video uploaded to their official YouTube channel, #Tide shows just how easy it can be to keep the pods away from your children. #NINFONETWORK #FOODNINFO #VEHICLENINFO #ENTERTAINMENTNINFO #FOODANDWINE #FOODNETWORK #BUZZFEED #HUFFPOSTASTE #BUZZFEEDFOOD #LOL #STUPID #MEMES #FUNNY #CNN #CNBC #LONDON #ENEWS #VANITYFAIR #USWEEKLY #OKMAGAZINE

A post shared by Food N Info (@foodninfo) on

Ei tarvitse olla lääkäri tietääkseen, että tiskikoneiden pesuaineet voivat olla ihmiselle erittäin haitallisia, eikä niitä pitäisi missään nimessä laittaa suuhun. Sosiaalisen median palveluissa on julkaistu runsaasti videoita, joissa jopa lapset panevat pesuainetta suuhunsa.

Floridan myrkytyskeskuksen lääkäri Alfred Aleguas on vedonnut idioottimaisen tempauksen lopettamiseksi, sillä hänen mukaansa tempaus voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tekijälleen jopa hengenvaaran. Pesuaineet voivat aiheuttaa vatsaongelmia ja oksentelua, mutta myös hengitysvaikeuksia päätyessään suusta keuhkoihin.