Onko aina nälkä? Nämä ruoat pitävät kylläisenä pidempään

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Painoaan tarkkailevien ihmisten kannattaa kiinnittää ensimmäisenä huomiota ruokavalioonsa, sillä se määrittelee eniten ihmisen hyvinvointia. Liikunta tulee toimivana kakkosena listalla. Ihannepainossa pysymisen kannalta on tärkeintä terveellisen ja monipuolisen ravinnon nauttiminen. Ihmisen ei tarvitse tuntea nälkää, vaikka yrittäisi pudottaa painoaan.

Ihminen tuntee vähemmän nälkää, mitä enemmän hänen elimistössään on pidempään sulattelua vaativia ravintoaineita. Proteiinipitoiset ruoat hajoavat yleensä hitaammin kuin hiilihydraatit, mutta ravinto ei kuitenkaan saisi koskaan olla yksipuolista. Kylläisyyden tunne syntyy proteiinin lisäksi myös kuiduista ja rasvasta. Mikäli joku näistä kolmesta uupuu ruokavaliosta, tuntee ihminen herkemmin nälkää.

Ravintoterapeutit Keri Gans ja Alissa Rumsey suosittelevat Men’s Healthissa, että ihmiset nauttisivat täyttäviä aterioita ja välipaloja. Tällaisia ovat muun muassa pistaasipähkinät, joissa on runsaasti terveellistä rasvaa. sama pätee manteleihin, jotka ovat erinomaisia naposteltavia. Kaurapuuro sen sijaan on luottokumppani niin aamu- kuin välipalalla. Kannattaa suosia täysjyväkaurahiutaleita.

Artisokat ovat mainioita kehonpuhdistajia, sillä niissä on järisyttävä määrä kuituja. Artisokat sopivat erinomaisesti pastaruokien kanssa nautittaviksi, mutta jälleen kerran tavallisen venhäpastan sijaan kannattaa valita täysjyvävaihtoehto. Palkokasvit parantavat suoliston toimintaa samasta syystä kuin artisokat, mutta niissä on yleensä myös runsaasti proteiinia. Rasvainen avokado puolestaan pitää nälän loitolla pitkään. Se kannattaa syödä esimerkiksi kokojyväleivän päällä mustapippurilla maustettuna.