Mies pidätteli aivastusta – loukkaantui vakavasti

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Monilla on tapana pidätellä aivastusta etenkin julkisilla paikoilla tukkimalla nenänsä ja suunsa. Alun perin BMJ Case Reports -julkaisussa julkaistu tapaus kuitenkin osoittaa, miksi se saattaa kuitenkin olla jopa hengenvaarallista.

34-vuotias brittiläinen mies oli pidätellyt aivastusta nipistämällä nenäänsä ja pitämällä suunsa kiinni. Pian tämän jälkeen hän alkoi tuntemaan voimakasta kipua kurkussaan. Mies kirjautui sairaalaan, sillä hän pystyi hädin tuskin puhumaan ja nielemään kuvin ansiosta.

Kävi ilmi, että potilas oli aiheuttanut repeämän kurkkuunsa pidellessään aivastusta. Miestä tutkineet lääkärit kuulivat myös outoa rätisevää ääntä hänen niskansa ja rintansa alueelta. Sen aiheutti ilma, joka oli päässyt potilaan keuhkoista haavan kautta kudokseen ja lihaksiin.

Independent-lehden mukaan potilas joutui seitsemän vuorokautta kestäneelle suonensisäiselle antibioottikuurille. Häntä ruokittiin letkun kautta kunnes kurkun kipu ja turvotus olivat laantuneet.

Tapauksen myötä lääkäreillä onkin yksinkertainen neuvo. Pidättelyn sijaan aivastuksen kannattaa vain antaa tulla.