Miksi koirilla on luppakorvat? Kiehtova video selvittää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka koirat ovat polveutuneet susista, on eläimillä useita fysiologisia eroavaisuuksia. Monilla koiraroduilla on esimerkiksi luppakorvat, kun taas susilla on pystykorvat. Koirien luppakorvat ihmetyttivät muun muassa luonnontieteilijä Charles Darwinia.

Luppakorvia on myös monien muiden eläinlajien, kuten sikojen ja vuohien kesytetyillä yksilöillä. Nykyään tutkijoilla on teoria joka saattaisi tarjota ratkaisun mysteeriin.

On esitetty, että kesyillä eläimillä muodostuu alkiovaiheessa vähemmän hermostopienaa. Hermostopienaa ilmenee lähes kaikissa eläimen osissa, ja sen määrä vaikuttaa muun muassa adrenaliinin tuotantoon. Vähäisempi adrenaliini tekee esimerkiksi koirasta ystävällisemmän ja lojaalimman kumppanin ihmiselle.

Hermostopienan vähäisempi määrä vaikuttaa paitsi adrenaalinia tuottavaan lisämunuaiseen, myös esimerkiksi eläimen pään muotoon ja turkin väritykseen. Tämä saattaisi olla syy sille, miksi myös koirien ulkonäkö eroaa susista luppakorvien lisäksi lyhyempänä kuonona ja vaaleampana turkkina.

Toistaiseksi kyseessä on kuitenkin vasta teoria. Se ei esimerkiksi selitä, miksi joillain kesytetyillä eläinlajeilla on edelleen pystykorvat. Luppakorvaisten eläinten mysteeriin paneudutaan Youtube-käyttäjä Skunkbearin kiehtovalla videolla.