Viisi tieteellisesti todistettua keinoa: Näin kasvatat onnellisempia lapsia

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lasten kasvattamista ei voi oppia sääntökirjoista tai netistä googlettamalla. Muilta ihmisiltä voi saada tuikitärkeitä ja oivia vinkkejä kasvattamiseen, mutta usein maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Pääasia on, että lapsella on sopivasti rakkautta ja rajoja elämässään.

Harvardin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lapsista tulee onnellisempia, mikäli heidän äitinsä käy töissä. Syynä on yksinkertaisesti esimerkki, jonka ansiosta työskentelevien äitien lapset kouluttautuvat yleensä enemmän ja saavuttavat siten enemmän tavotteita elämässään. Äidin työskentelyllä on myös vaikutuksia lasten fyysiseen kuntoon, sillä saksalaisen tutkimuksen mukaan työssäkäyvien äitien lapset ovat keskimäärin vähemmän ylipainoisia, eli samalla myös fyysisesti terveempiä.

Tutkimukset ovat myös todistaneet, että lapset kannattaa panna aikaisn nukkumaan. Lukuisat tutkimukset muistuttavat, että lasten fyysinen, emotionaalinen ja kognitiivinen kehitys tapahtuu nukkuessa. Mitä myöhemmin lapsi käy nukkumaan ja mikäli vanhempi on lapsen vieressä hänen nukahtaessaan, sitä todennäköisemmin jälkikasvu kärsii herkemmin nukkumisvaikeuksista ja öisistä heräämisistä. Yli kolmevuotiailla lapsilla tulee olla tutut iltarutiinit, mikä auttaa nukkumisessa. Aikaisen nukkumaanmenon on myös todistettu lisäävän yöunien määrää yli tunnilla.

Liikaa älylaitteitaan, eli puhelimiaan tai tietokoneitaan tuijottavat vanhemmat muodostavat muita huonomman suhteen lapsiinsa. Lapset ilmaisevat vanhemman poissaolevuutta herkästi kiukuttelemalla, itkemällä tai jopa aggressiivisesti käyttäytymällä. Sen sijaan aikuisten tulisi laulaa ja lukea lapsilleen – sekä olla ennen kaikkea läsnä. Siten ipanoista tulee ymmärtäväisiä, sosiaalisia ja siten myös onnellisempia.

Lapset liikkuvat luonnostaan paljon. Kun vanhemmat tukevat jälkikasvuaan liikunnassa tai osallistuvat aktiviteetteihin myös itse, kasvaa lapsesta todennäköisemmin terveempi ja onnellisempi. Vanhempien tuleekin näyttää lapsilleen mallia siitä, minkälaiseksi he haluaisivat oman lapsensa kasvavan.

Lähde: PureWow