Banaani päivässä voi pelastaa hengen – ehkäisee sydänkohtauksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alabaman yliopiston tutkijat ovat toteuttaneet tukimuksen, jonka mukaan kaliumin runsas syöminen voi estää kuolemaan johtaneiden verisuonitukosten syntymistä sekä valtimoiden kovettumisen ja kapenemisen. Esimerkiksi banaanissa on runsaasti kaliumia.

Tutkimuksessa syötettiin sydänsairauksista kärsineille laboratoriohiirille kaliumia kolmessa eri annoskoossa. Tulosten perusteella hiirten verisuonet kovettuivat herkemmin, mikäli ne saivat pienempiä kaliumpitoisuuksia aterioissaan. Sen sijaan kaliumpitoisempaa ruokaa syöneet hiiret kärsivät huomattavasti vähemmän verisuonten kovettumista ja aortan kapenemisesta.

Kaliumin on otaksuttu ehkäisevän myös sydänkohtauksia ja aivohalvauksia ihmisillä. Liikaa sitä ei saa nauttia, sillä se voi aiheuttaa vatsavaivoja, pahoinvointia ja ripulia. Kaliumin hyödyistä toteutetaan lisätutkimuksia lähitulevaisuudessa, Independent uutisoi.