Tutkimus vahvisti: ”Itkeminen parantaa oloa”

Terveys · Terhi Piiroinen

Etelä-Floridan yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan ihmisillä on vapautuneempi ja helpottuneempi olo itkemisen jälkeen. Itkulla on tärkeä merkitys ihmisten hyvinvoinnille, sillä sen avulla voi murtaa muureja ja päästää tunteita paremmin pinnalle. Itku aktivoi kehoa terveellisellä tavalla.

Itku on osoitus inhimillisyydestä. Joidenkin suojamuuri murtuu itkun myötä ja toiset voivat kyynelehtimisen avulla myöntää tunteensa. On olemassa ajatus, että ihmisen olisi itkettävä itkunsa, jotta hän pääsisi elämässään eteenpäin.

Esimerkiksi suruaikana itkeminen voi auttaa asioiden käsittelemisessä, kun paha olo tavallaan valuu kyyneleiden mukana ulos. Tutkimusten mukaan ihmiset tuntevat usein olonsa paremmaksi kunnon itkun jälkeen.

Itkemisen avulla ei kuitenkaan voi muuttaa asioita, vaikka se helpottaa oloa hetkellisesti. Siitä voi kuitenkin ammentaa voimaa. Itkua ei saisi myöskään pidätellä, vaan tunteiden on päästävä pinnalle ajasta, paikasta tai tilanteesta huolimatta. Terve keho lopettaa itkemisen, kun on siihen valmis.