Yllättävät menot pienentävät tilin saldoa – kiinnitä näihin huomiota

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mikäli haluaa päästä selville omasta rahaliikenteestään, kannattaa kirjata tulot ja menot huolellisesti ylös muutaman kuukauden ajalta. Tällöin saattaa huomata, että pienistä asioista tinkimällä voi säästää pitkän pennin tulevaisuuteen.

Fashionbeans-sivusto on nyt koonnut listan, jotka saavat varallisuuden pienemmäksi kuin huomaamatta. Esimerkiksi ravintolassa aterioiminen nappaa kymmeniä euroja kerralla. Jos ravintolassa vierailee useamman kerran viikossa, voi yhden kuukauden aikana hurahtaa ruokailemiseen monta sataa euroa enemmän kuin kotona kokkailemalla.

Osa ihmisistä heittää myös syömäkelpoista ruokaa roskikseen. Ruokajätettä voi ehkäistä huolellisella suunnittelulla. Ruokahävikki on sama asia kuin heittäisi rahaa roskikseen. Myös kodin lämpötila kasvattaa sähkö- ja lämmityskustannuksia. Muutaman asteen viileämpi asunto saattaa muuttaa laskun loppusummaa huomattavasti myönteisempään suuntaan.

Turha pyykin peseminen nostaa niin ikään sähkölaskun loppusummaa ja vaikuttaa tietysti vedenkulutuksen määrään. Kannattaa pohtia, voisiko kerran päällä ollutta villapaitaa ennemmin tuulettaa parvekkeella yön yli sen sijaan, että panee sen heti pesuun. Myös kosmetiikan käyttämisessä voi säästää pitkän pennin ostamalla meikkejä tarjouksesta ja jättämällä tarpeettomat tuotteet hyllyyn.

Vaatteiden ostamisessa kannattaa suosia asuja, jotka sopivat keskenään yhteen. Yhdet laadukkaat ja hyvät housut voivat kestää vuosia sen sijaan, että hankkii kuukausittain uudet heikkolaatuiset farkut. Osa ihmisistä käy päivittäin kahvilassa tai nappaa mukaansa take away latten. Jos maksaa joka päivä kahvista pari euroa, tekee tämä viikossa 14 euroa ja kuukaudessa summa nousee jo 60 euroon.