Stephen Hawking on kuollut

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman älykkäimpien ihmisten joukkoon lukeutuva fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Hän menehtyi Britannian Cambridgessä kotonaan 76-vuotiaana. Hawkingin perhe on vahvistanut suru-uutisen medioille. Hawking sairasti vuosikymmenien ajan ALS-tautia, jonka johdosta hän oli liikuntakyvytön ja pyörätuolissa.

Tammikuussa kerroimme miten Hawking arvosteli kovasanaisesti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikkaa. Hawking oli erityisen huolestunut Yhdysvaltojen ilmastopolitiikasta ja Scott Pruittin nimittämisestä liittovaltion ympäristönsuojeluviraston johtoon.

– Ilmastonmuutos on yksi suurimmista vaaroista, joita kohtaamme koko maailmassa. Se vaikuttaa myös Yhdysvaltoihin, Hawking totesi taannoin.

Hawking oli jo aiemmin kertonut, että ihmisten tulisi varoa keinoälyn aiheuttamaa maailmanloppua. Lisäksi hän halusi nykyistä suurempia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hawking kutsui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia demagogiksi, eli kansakuntaansa poliittisen valtansa avulla kiihottavaksi johtajaksi.

Stephen Hawking muistetaan tieteellisten saavutustensa ja bestseller-kirjansa Ajan lyhyt historia lisäksi myös siitä, että hän kommunikoi muiden kanssa puhesyntetisaattorilla. Hänen hahmonsa esiintyi useasti muun muassa Simpsonit-sarjassa. Miljonääri Richard Branson kutsui Hawkingin taannoin Virgin Galactic -avaruuslennolle, ja tiedemies vastasi kutsuun myöntävästi.