DNA-testi paljasti muumiotuneen ”avaruusolennon” salaisuuden

Ohhoh! · Tim Isokivi

Chilen Atacaman aavikolta löydettiin vuonna 2003 pienikokoinen luuranko, jonka jotkut uskoivat kuuluneen avaruusolennolle. Nyt DNA-testit ovat paljastaneet totuuden Ata-nimen saaneesta muumiosta.

Stanfordin ja Kalifornian yliopistojen tutkijat selvittivät Atan olleen todellisuudessa ihmisvauva. Joko ennen synnytystä tai pian sen jälkeen kuolleella tyttövauvalla oli lukuisia geneettisiä mutaatioita, jotka selittävät muumion epätavalliset piirteet.

Mutaation vuoksi Atan luut vanhenivat nopeaa vauhtia. Muumion luiden rakenne muistuttikin kuusivuotiaan vastaavaa. Lisäksi Ata oli lyhytkasvuinen, ja sillä oli vain kymmenen kylkiluuta tavanomaisten kahdentoista sijaan.

Genome Research -sivulla julkaistun tutkimuksen mukaan Atalla ilmeni mutaatioita ainakin seitsemässä geenissä. Chileläisen kirkon lähelle nahkaisen pussin sisällä haudatusta muumiosta voi olla tulevaisuudessa jopa apua harvinaisten geneettisten sairauksien hoidossa.

– Kyseessä oli ihminen, jolla oli kiehtova geneettinen tarina. Saatamme oppia siitä jotain tärkeää auttaaksemme muita. Levätköön hän rauhassa, Stanfordin yliopiston tutkija Garry Nolan kommentoi The Guardianille.