Suomen Tulli sai lentävän drone-ilmavainukoiran: ”Löytää maastokätköt”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on pyritty ottamaan kehityksen uusimmat tuulet nopeasti tehokäyttöön yksityisen sektorin lisäksi myös julkisella sektorilla, joten Suomen Tulli seuraa sekin aikaansa. Tänään 1. huhtikuuta Tulli on esitellyt ensimmäisen UAV-kopterilla lentävän ilmavainukoiran, jota käytetään muun muassa huumevalvonnassa.

– Koska kyseessä on ilmavainu, pitää koiran olla hajukentän yläpuolella. Tässä käytetään kauko-ohjattavaa kopteria eli dronea, joita käytetään erilaisissa ilmakuvauksissa. Tulli on kouluttanut tätä ”lentävää” koiraa kaikessa hiljaisuudessa ja todennut sen erinomaiseksi tavaksi löytää maastokätköt, tulli kertoo.

Tullin mukaan ulokset ovat olleet toistaiseksi mykistäviä, ja koira itse on innoissaan uudesta toimintatavasta. Viranomaisten mukaan teknisen vian sattuessa UAV-kopteri kykenee laskeutumaan rauhallisesti ja siten, että koira ei loukkaannu. Koira kertoo huumekätköstä viranomaisille haukkumalla ilmassa. Mukana oleva GPS-paikannin osoittaa löytöpaikan tarkasti.

– Useat muut viranomaiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita Tullin uudesta aluevaltauksesta ja pyytäneet päästä tutustumaan koiran koulutukseen. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan ja rahoitusta saadaan, niin koira-kopteriyhdistelmiä tullaan hankkimaan Tulliin lisää, viranomaiset kertovat.