Uskomaton näky! Potilas soitti huilua oman aivoleikkauksensa aikana

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Potilaat viettävät useimmat vaativista leikkauksista nukutettuina ja tiedottomassa tilassa, mutta tietyt aivoleikkaukset ovat tästä poikkeus. Taannoin eräälle naiselle suoritettiin toimenpide, jonka aikana hänen täytyi soittaa huilua.

Ammattilaishuilisti Anna Henry kärsi instrumentin soittamista hankaloittavasta pahasta käsien vapinasta. Niinpä hänelle suoritettiin vapinan poistamiseen tähtäävä leikkaus. Siinä Henryn aivoihin liitettiin elektrodeja, joilla vapinaa yritetään hallita.

Muusikon täytyi kesken leikkauksen soittaa huilua. Tällä tavoin lääkärit näkivät, toimiko toimenpide. Huilun soiton sujuttua vakain käsin sekä lääkärit että hoitajat puhkesivat aplodeihin.

– Leikkaus voi parantaa potilaan elämänlaatua merkittävästi. Muuten heidän täytyisi syödä lääkkeitä, joiden vaikutus tärinään olisi vain kohtalainen, neurokirurgi Albert Fenoy kuvaili KHOU11-uutissivustolle.