Nuoret onnettomampia kuin koskaan aiemmin – kaksi asiaa ahdistaa eniten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Walesin prinssin hyväntekeväisyysjärjestö on arvioinut ja selvittänyt brittinuorten hyvinvointia. Tulokset ovat huolestuttavia, sillä 16–25-vuotiaat nuoret kertovat olevan onnettomia jokaisella elämänalueella. Eniten pahoinvointia ja stressiä aiheuttavat työhön ja talouteen liittyvät asiat.

Suomessa nuoret voivat keskimääräisesti paremmin. Silti vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä ilmeni, että nuorten suurimpina murheen aiheina ovat kotimaassamme terveys, ihmissuhteet, koulunkäynti ja taloudellinen tilanne. Ahdistus johtaa puolestaan väsymykseen, levottomuuteen ja ärtyneisyyteen. Peruskoulun yläluokkien tytöt kokevat enemmän ahdistuneisuutta kuin pojat, Suomen Nuorten Hyvinvointikertomus raportoi.

Peräti 54 prosenttia brittinuorista kertoo olevansa huolestuneita taloutensa ja rahatilanteensa takia. Nuoret kertovat tuntevansa elämänsä toivottomaksi, koska työtilanne on epävarma, eikä talouteen näy kohennusta. Ahdistus ja stressi aiheuttavat mielenterveysongelmia.

Walesin prinssin säätiön toteuttamaan kyselyyn osallistui 2.194 brittinuorta. Naispuoliset vastaajat myönsivät olevansa onnettomia huonon itsetunnon takia, ja 57 prosenttia neitokaisista koki, että ei ole tarpeeksi hyvä. Miehistä saman myönsi 41 prosenttia. Yksi keino nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi olisi yritysten rohkeus rekrytoida tuoreita osaajia. Lisäksi nuorten mielenterveystyöhön on saatava lisäresursseja, The Guardian uutisoi.