THL: Nuorten alkoholin käyttö vähenee – tilalle parempaa tekemistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt vuosien ajan. Suomalaiset nuoret käyttävät vapaa-aikansa parempaan tekemiseen, johon ei liity kaveriporukan alkoholinkäyttöä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa, että alkoholiin liittyvät asenteet ovat muuttuneet.

Suomalaiset nuoret viettävät nykyisin vapaa-aikaansa kavereiden sekä sosiaalisen median ja pelien parissa. THL:n mukaan nuorten mukaan alkoholi ei enää kiinnosta yhtä paljon kuin aiempia sukupolvia, koska sitä on vaikeampaa hankkia, vanhempien asenteet ovat tiukemmat ja vapaa-ajalla halutaan tehdä muuta kuin ryypätä.

THL kiittelee myös alkoholiostojen ikärajojen ja alkoholimainonnan tiukempaa kontrolloimista. Toisaalta nykyajan nuoret näkevät humalassa örveltämisen nolona, jolloin suositaan enemmän eurooppalaisempia ja sivistyneempiä juomatottumuksia. Tutkimuksessa käytettiin 15–16-vuotiaiden nuorten päihteiden käyttöä käsittelevän eurooppalaisen koululaistutkimuksen Suomen aineistoa vuosilta 1999–2015 (ESPAD, European School Survey Project on Alcohol and other Drugs).