Perjantaina vietetään Tapaturmapäivää – miehet riskialttiimpia kuin naiset

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Perjantaina vietetään Tapaturmapäivää, jonka ideana on muistuttaa ihmisiä huolehtimaan arjen turvallisuudesta. Tänä vuonna Tapaturmapäivän teemana ovat miehet, koska peräti 80 prosenttia työikäisten tapaturmaisista kuolemista sattuu miehille.

Sanotaan, että tekevälle sattuu. Tilastojen valossa suomalaiset miehet ovat toisin sanoen kovia tekemään, koska heille myös sattuu. Miehet saavat vammoja eniten kotona ja vapaa-ajalla puuhastellessaan. Kotitapaturmissa saadaan mustelmien ja ruhjeiden lisäksi myös haavoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä. Yksi syy löytyy miesten kikkailuista, jossa unohdetaan tapaturmien ehkäisy.

Miesten on käytettävä asianmukaisia turvavälineitä, arvioitava riskejä ja kartoitettava tehtävän työn ympäristö. Myös oman vireystilan arvoiminen kuuluu tapaturmien ehkäisemiseen. Miesten on syytä lopettaa turha kikkailu, sillä tapaturmat aiheuttavat suuren laskun maamme kansanterveydelle.