Tutkimus paljastaa: Käsienkuivaimet levittävät ulostetta ja bakteereja käsille

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhä useammista julkisista wc-tiloista löytyy käsipapereiden sijaan käsienkuivain. Laitetta pidetään yleisesti ekologisena ja hygienisenä tapana kuivata kädet pesun jälkeen.

Connecticutin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin kävi ilmi, etteivät automaattiset käsienkuivaimet ole välttämättä hygienisempi ratkaisu. Ne saattavat jopa levittää lisää epäpuhtauksia käyttäjien käsille.

Ongelmana ovat erityisesti vessanpöntöt joiden kansi jätetään ylös. Vessan vetäessä ulostehiukkaset leviävät pitkin huonetta, osan päätyessä käsienkuivaimen ilmaottoaukkoon. Tällä tavoin lämmitetyt  hiukkaset päätyvät kuivattavien käsien iholle.

HEPA-suodattimet kuivaimissa vähentävät bakteerien leviämistä merkittävästi. Applied and Enviromental Microbiology -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yhteensä 36 julkisen vessan käsienkuivaimista kerättyjä näytteitä.