Mullistava löytö! Tutkijat keksivät muovia syövän entsyymin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Muovin merkitys luonnon pilaantumiselle on ollut viime viikkoina tavallista enemmän esillä, kun esimerkiksi Aasian paratiisirannat ovat peittyneet muoviroskaan ja meret muistuttavat paikoin roskasäiliötä. Nyt japanilaiset tutkijat ovat tehneet mahdollisesti mullistavan keksinnön.

Tutkijat löysivät kaksi vuotta sitten kaatopaikalta muovia ravinnokseen pilkkovan bakteerin, johon liittyvissä tutkimuksissa on nyt onnistuttu kehittää merkittävästi tehokkaampi muovia ravinnokseen syövä entsyymi, The Guardian raportoi. Löydöksen myötä muovijäte voidaan tulevaisuudessa kerätä meristä ja hävittää entsyymin voimalla kierrätettävään muotoon, ellei siitä havaita sivuvaikutuksia.

Maailman merten muoviroska on pääasiassa peräisin kymmenestä suuresta joesta, joihin kaadetaan myös muovijätteitä valtavia määriä. Kahdeksan näistä joista sijaitsee Aasiassa ja kaksi Afrikassa. Koko maailman tasolla vain häviävän pieni osa muovista kierrätetään. Viime aikoina kosmetiikka-ala on ryhtynyt vähentämään erityisesti mikromuovien käyttöä tuotteissaan.