Arkeologit löysivät erikoisen luurangon – amputoitu käsi oli korvattu veitsellä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Puuttuvia raajoja korvaavia ja samaan aikaan tappavina aseina toimivia proteeseja on totuttu näkemään lähinnä kuvitteellisilla toimintasankareilla. Tuore löydös kuitenkin osoittaa, että keskiajalla totuus on saattanut olla tarua ihmeellisempää.

Rooman yliopiston arkeologit löysivät Italian Venetosta keskiajalla eläneen miehen haudan. Miehen amputoitu käsi oli korvattu veitsellä. Gizmodo-sivuston mukaan miehen uskotaan menettäneen kätensä joko sodassa, onnettomuuden seurauksena tai rangaistuksena.

Mies oli mitä ilmeisimmin korvannut puuttuvan raajan veitsellä itse, sitoen sen paikoilleen nahkanyörein hampaillaan. Journal of Anthropolical Sciences -julkaisun mukaan hän vaikuttaa eläneen vielä pitkään amputoinnin jälkeen keskiajan lääketieteen alkeellisuudesta huolimatta.