Miehelle tehtiin ensimmäinen täysi peniksensiirto – menetti omansa räjähdyksessä

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen armeijan veteraanille on suoritettu ensimmäisenä ihmisenä täysi peniksen ja kivesten siirto. Entinen sotilas oli menettänyt oman sukuelimensä räjähdyjsessä Afganistanissa.

14 tuntia kestänyt toimenpide suoritettiin maaliskuun lopussa. Leikkausta suorittamassa oli 11 asiantuntijaa, joista yhdeksän oli plastiikkakirurgeja ja kaksi urologia. Veteraanille siirrettiin menehtyneelle elinluovuttajalle kuulunut penis, kivekset ja osa vatsan seinämää.

Mies toipuu parhaillaan leikkauksesta, ja tulee kotiutumaan sairaalasta myöhemmin tällä viikolla. Lääkärit toivovat potilaan kykenevän tulevaisuudessa virtsaamaan ja harrastamaan seksiä aivan kuin ennen vakavaa loukkaantumistaan.

– Se oli todella käsittämätön vamma kärsittäväksi, eikä sen hyväkyminen ollut helppoa. Kun heräsin leikkauksesta, tunsin oloni vihdoin normaalimmaksi. Itsetuntoni parani heti, veteraani kuvaili Hopkins Medicine -sivuston mukaan.