Tutkijat löysivät mustaakin mustemman planeetan – imee 99 % valosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Avaruuden syövereistä on paljastunut yksi tähän asti tummimmista koskaan löydetyistä planeetoista. Wasp-104b -nimen saanut taivaankappale ilmee jopa 99% siihen osuvasta valosta.

Noin Jupiterin kokoinen kaasujättiläinen sijaitsee 466 miljoonan valovuoden päässä Maapallosta. Astrofyysikko Teo Mocnikin kertoo New Scientist -sivuston mukaan Wasp-104b:n lukeutuvan viiden tummimman löydetyn planeetan joukkoon.

Planeetan tummuuden vuoksi planeettaa on tutkittu niin kutsutun ylikulkumetodin avulla. Planeetta havaitaan muutoksena kiertämänsä tähden kirkkaudessa.

Wasp-104b:n sakea ilmakehä saattaa sisältää runsaasti valoa imeviä atomista natriumia ja kaliumia. Planeetta ei myöskään pyöri lainkaan, joten sen toinen puoli on aina polttavan kuuma ja toinen puolestaan hyisen kylmä.