Huolestuttava tutkimustulos: Älylaitteiden valo altistaa syövälle

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Barcelona Institute of Global Health on tutkinut älylaitteiden ja katuvalojen sinisen valon vaikutusta ihmisten unirytmeihin ja syöpään sairastumisen riskeihin. Tulosten perusteella siniselle valolle ennen nukkumaanmenoa altistuvat ihmiset sairastuvat muita herkemmin eturauhassyöpään tai rintasyöpään.

Makuuhuoneen tulisi olla viileä ja pimeä. Kirkkaalla ruudulla varustettuja älylaitteita ei saisi käyttää muutamaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Myös ikkunan ulkopuolelta kantautuvat katuvalot tulisi pimentää esimerkiksi verhojen avulla. Liian valoisa nukkumisympäristö sekoittaa helposti unirytmiä ja vaikuttaa epäsuotuisasti terveyteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan siniselle valolle ennen nukkumaanmenoa altistuvilla miehillä on jopa kaksi kertaa muita suurempi riski sairastua eturauhassyöpään. Naisilla puolestaan on 1,5 kertaa suurempi riski sairastua rintasyöpään, mikäli heidän unirytminsä muuttuu sinisen valon takia. Sen sijaan pimeä nukkumisympäristö vähentää syöpään sairastumisen riskiä.