WHO: Suomessa on maailman paras ilmanlaatu

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Suomessa on maailman paras ilmanlaatu. Suomen ilmanlaadussa on vähiten pienhiukkasia verrattuna muihin maihin. Huonoin ilmanlaatu on Lähi- ja Kaukoidässä sekä Afrikassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan WHO on julkaissut ilmanlaadun tarkkailuun liittyvät tilastot, joiden mukaan suomalaiset saavat hengittää maailman puhtainta ilmaa. Tilasto on koottu 2.500 paikkakunnan ja sadan eri maan pienhiukkasmittauksista vuosien 2008–2016 aikana.

Suomen ilmassa oli keskimäärin kuusi mikrogrammaa pienhiukkasia yhtä kuutiometriä kohden. Suomen kanssa samoihin lukemiin pääsivät myös Viro, Ruotsi, Kanada, Norja ja Islanti. Intian suurkaupungeissa mitataan jopa yli sadan mikrogramman vuosipitoisuuksia.