Kärsitkö sitoutumiskammosta? Näin voit muodostaa onnellisen parisuhteen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä leijuu romanttisessa elämässään tilassa, jossa he haluavat saada vierelleen kumppanin, mutta eivät kuitenkaan ole valmiita sitoutumaan. Sitoutumiskammo voi johtua turhista peloista ja olettamuksista, jotka estävät aidon rakkauden saapumisen elämään.

Parisuhdeasiantuntija Verity Hogan kertoo Femail Firstille, että neljäsosa brittisinkuista kärsii sitoutumiskammosta. Hän muistuttaa, että usein syynä on epärealistiset odotukset parisuhteelta, jolloin tavallinen ja rakastava liitto ei riitä. Ihmiset saattavat myös haluta vapautensa säilyvän, eivätkä ole valmiita tekemään kompromisseja.

Kaiken lähtökohtana on realistinen ote ja ymmärrys siitä, että kumppanuus on paljon muutakin kuin satumaailmasta tuttua onnea ja iloa. Kaikilla on elämässään ongelmia, pikkuvikoja tai typeriä tapoja. Suhde vaatii kuitenkin asennoitumista ja sitoutumista onnistuakseen. Uuden ihmisen tavattuaan kannattaa ottaa aikaa tutustumiselle. Ennen sitoutumista on tärkeää olla sinut itsensä kanssa.

Mikäli kärsii sitoutumiskammosta, kannattaa sen syyt selvittää. Jokainen suhde on erilainen, joten itselleen on turha etsiä tietynlaista kumppania suurennuslasilla ehdokkaita arvioiden. Oikeanlainen kemia on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää ovat arvot ja persoonalliset ominaisuudet. Mikäli kuitenkin päättää tutustua toiseen henkilöön pintaa syvemmältä, ei seuraamuksia kannata miettiä etukäteen.

Vaikka parisuhteessa saisi siipeensä, ei epäonnistumisia kannata pelätä. Jokainen virhe on osa oppimisprosessia ja vie kohti parempaa versiota itsestäsi. Aidosti suhteeseen sitoutuva ei pelaa pelejä tai ole poissaoleva. Hän uskoo, että maailmassa on vielä aitoa rakkautta.