Tutkimus: Simpassien makuusijat puhtaampia kuin ihmisten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisten tulisi vaihtaa lakanat noin kerran viikossa. Harva kuitenkaan vaihtaa puhtaita petivaatteita joka viikko – saati pesee peittoja ja tyynyjä tarpeeksi usein. Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmisten sängyissä on enemmän kehon ihon karstaa ja eritteitä kuin simpanssien makuusijoissa.

The Royal Society -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan ihmisten sängyt ovat likaisempia kuin simpanssien makuusijat. Simpanssien pedeissä on vähemmän ihon kuollutta solukkoa ja eritteitä kuin ihmisten sängyissä keskimäärin. Simpassien pesistä löydetyistä bakteereista ainoastaan 3,5 prosenttia on peräisin eläimistä itsestään. Sen sijaan ihmisten sänkyjen ja lakanoiden bakteereista peräti 35 prosenttia on peräisin heidän omasta kehostaan.

Simpanssien makuusijoilta löytyi hämmästyttävän vähän mikrobeja. Syynä voidaan pitää simpassien tapaa rakentaa päivittäin uusi pesä nukkumista varten. Samalla kannattaa muistaa, että eläinten nukkumapaikoissa on yleisesti paljon muita bakteereja kuin niiden kehosta peräisin olevia mikrobeja.