Onkiminen parantaa tehokkaasti mielen hyvinvointia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ulkoileminen on parasta stressinpoistolääkettä. Kesäaikaan voi tyhjentää ajatuksia esimerkiksi laiturin nokassa onkien. Kohon nykimisen seuraaminen parasta mahdollista rentoutustoimintaa ja tarjoilee irtiottoa kiireisen arjen keskelle.

Suomessa onkiminen on jokamiehenoikeus. Onkia ja kohoja myydään lähes jokaisella huoltoasemalla pilkkahintaan, tai vastaavasti ne voi askarrella itse. Matoja saa myös alan liikkeistä tai omasta kompostista. Onkiminen rentouttaa ja auttaa käsittelemään ajatuksia. Palkinnoksi voi saada herkullista iltapalaa itsepyydetyistä kaloista.

Kalastajien oman sosiaalisen verkoston Fishbrainin perustanut Lisa Kennelly on kommentoinut Femail First -sivustolle, että kalastaminen parantaa keskittymiskykyä ja itsetuntoa. Lisäksi kaloja pyytäessä pääsee luonnonhelmaan ja arkea pakoon.

Hiljaisuus on yleensä itsestäänselvyys kalareissujen aikana, joten samalla voi lepuuttaa aivoja kaikesta hälystä. Mikäli kalastamista harrastaa kaverin kanssa, voi se olla myös yhdistävänä tekijänä sosiaalisissa suhteissa.