Kannabis laillistetaan Kanadassa – satojen miljoonien verotulot!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kanadan senaatti hyväksyi kannabiksen viihdekäytön laillistamisen äänin 52-30. Kanada tulee hyötymään kannabiksen tuotannon, myymisen ja nauttimisen mahdollistavasta lakimuutoksesta taloudellisesti, sillä sen on aiemmin laskettu nostavan maan verotuloja vuosittain peräti 460 miljoonalla eurolla.

Kanadalaiset nuoret aikuiset käyttävät eniten kannabista maailmassa. Maassa on suunniteltu pitkään kannabiksen viihdekäytön laillistamista, jotta hamppukasvin myymisestä saadut tulot päätyisivät suoraan maan verokassaan. Uusi viihdekäytön salliva laki astuu voimaan loppukesästä. Kanada on maailman ensimmäinen kannabiksen viihdekäytön laillistava suuriin teollisuusmaihin kuuluva valtio, Independent uutisoi.

Jokainen kanadalainen osavaltio, eli provinssi, säätää lain yksityiskohdat erikseen. Joillakin alueilla voidaan kieltää esimerkiksi kannabiksen kotikasvatus kokonaan, vaikka se onkin sallittua tietyissä määrin koko maan mittakaavalla. Myös julkiseen käyttöön sovelletaan lakia provinsseista riippuen. Täysi-ikäiset saavat pitää hallussaan enintään 30 grammaa kukintaa kerrallaan. Lain avulla säädellään myös kannabiksen myyntiä ja mainontaa.

Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö on sallittua useissa eri osavaltioissa. Australia ja Irlanti ovat jo sallineet kannabiksen käytön lääkinnällisissä tarkoituksissa ja Berliinissä sekä Hollannissa kaavaillaan myös viihdekäytön sallimista. Kanadassa on laillistettu lääkekannabis jo vuonna 2001, mutta seuraavaksi se halutaan vapaasti kaikkien täysi-ikäisten saataville. Suomessa kannabis luokitellaan huumausaineeksi.