Torakanmaidosta tulevaisuuden hittituote?

Ohhoh! Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lehmänmaitoa tuotetaan ja kulutetaan todella suuria määriä vuosittain. Lehmänmaidon rinnalle on kuitenkin olemassa jo paljon muitakin vaihtoehtoja, ja nykyään moni ostaakin kahviinsa mielellään mantelimaitoa, soijamaitoa tai esimerkiksi kauramaitoa. Nyt tutkijat ovat myös alkaneet kehittelemään torakoista peräisin olevaa maitoa.

Mirror-sivusto kertoo, että torakan maitoa tutkivan Stem Cell Biology and Regenerative Medicine -laboratorion tutkijoiden mukaan torakasta saatu maito on paljon ravintorikkaampaa kuin mikään muu maito. Maito on peräisin kiteistä, jotka syntyvät torakan suolistossa. Kiteet ovat täynnä aminohappoja ja proteiineja, ja ne pystytään uuttamaan maidoksi.

Torakasta saatu maito sisältää lehmänmaidon tapaan tärkeitä aminohappoja, proteiinia, rasvaa ja sokeria, minkä lisäksi siinä on kolme kertaa enemmän energiaa kuin lehmältä lypsetyssä maidossa. Eteläafrikkalainen Gourmet Grubb valmistaa jo Entomilk-nimistä torakanmaitoa, joka on peräisin kestävästi viljellyistä torakoista.

Torakanmaidon valmistaminen on kuitenkin hyvin haastavaa. 100 grammaan maitoa tarvitaan jopa tuhat torakkaa, minkä vuoksi tutkijoiden ainoa keino onkin onnistua valmistamaan hiivaviljelmiä, joissa ravinnerikkaat torakanmaitokiteet syntyisivät ilman torakan suolistoa.