Havaijin tulivuorenpurkaus tuhonnut jo 600 kotia – täystuho jo 20 neliökilometrin alueella

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Havaijilla sijaitseva Kilauean tulivuori on purkautunut aktiivisesti vuodesta 1983 saakka. Toukokuun lopulla tulivuori purkautui räjähdysmäisesti maanjäristyksen aiheuttamana ja sen syöksemä laavakenttä on levinnyt jo yli 20 neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Associated Pressin mukaan Kilauean syöksemä laava on tuhonnut 600 kotia. Kerros on poikkeuksellisen paksu, mikä vaikuttaa alueen asukkaiden ja eläimistön hyvinvointiin. Tiettävästi yhtäkään ihmistä ei ole kuollut tulivuorenpurkauksen takia, koska tiedottaminen on ollut aktiivista.

Tulivuorenpurkausta pakoon lähteneille perheille on järjestetty tilapäismajoituksia, Big Island Video News uutisoi. Kilauean laavavirtaa on kuvattu helikopterista käsin. Laavavirta näytti jo hetken hiljentyneen, mutta uudet tulivuoren halkeamat ovat saaneet uudet massat liikkeelle.