Opeta lapsi kotitöihin jo taaperona – muuttuu ajan kanssa suureksi avuksi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikki vanhemmat tietävät, että pikkulapset haluavat auttaa esimerkiksi tiskaamaan, pesemään lattioita tai pyyhkimään pölyjä. Totuus on kuitenkin se, että esimerkiksi taaperoikäiset ovat hieman kömpelöitä ja saattavat saada toiminnallaan lopulta enemmän sotkua kuin siisteyttä aikaiseksi.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että taapero osaisi auttaa. Kyse on siitä, että lapsi oppii jo pienestä pitäen olemaan mukana kotiaskareissa ja tekemään oman osuutensa tehtävistä. Monet vanhemmat saattavat panna lapsensa siivouksen ajaksi katsomaan esimerkiksi tablettitietokonetta tai televisiota.

Jos vanhemmat opettavat lapsen nauttimaan viihteestä sillä aikaa, kun he itse siivoavat asuntoa, on myöhemmin turha valittaa jälkikasvun haluttomuutta osallistua kotitöihin. He ovat tottuneet katsomaan lastenohjelmia sillä aikaa, kun muut siivoavat. Kyse on sijoituksesta tulevaisuuteen. Pian pikkulapsi onkin kouluikäinen, joka osaa jo auttaa huomattavasti enemmän kotitöissä. Hän on kasvanut ja kehittynyt tekemään niitä automaattisesti ilman, että lasta joutuisi aina erikseen pakottamaan siivoushommiin, NPR muistuttaa.