Pohjoismainen dieetti alentaa dementian riskiä – syy löytyy ruokakaapista

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuten moni tietää, ruokavaliolla on hyvin suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle. Nyt pohjoismaiseksi ruokavalioksi kutsuttu dieetti on alkanut terveellisyytensä vuoksi nostamaan suosiotaan etenkin Yhdysvalloissa.

Pohjoismaiseen ruokavalioon kuuluvat rasvaiset kalat, tuoreet vihannekset, marjat ja hapatetut tuotteet. Välimerelliseen ruokavalioon verratessa suurin ero on se, että välimeren ruokavaliossa paljon käytetyn oliiviöljyn sijaan pohjoismaisessa ruokavaliossa suositaan rypsiöljyä.

Daily Mail -sivusto kertoo Kiinassa tehdystä tutkimuksesta, jossa huomattiin, että pohjoismaisella ruokavaliolla ja rypsiöljyn käyttämisellä oli ihmisten kognitiivisten taitojen säilyvyyteen positiivinen vaikutus.

Rypsiöljyä pidetään huonompana rasvan lähteenä kuin oliiviöljyä, mutta tutkijoiden mukaan sillä oli kuitenkin myös terveydellisiä hyötyjä.

Tutkijat huomasivat, että rypsiöljy lisäsi kehon hyvää ruskeaa rasvaa, joka hajoaa energiaksi ja auttaa tasapainottamaan verensokeria. Pohjoismaista dieettiä noudattamalla ihmisten dementiaan sairastumisen riskin huomattiin myös laskevan jopa 30 prosentilla.