Helleaalto oli vasta alkua – nyt tuli synkkä ennuste tuleville vuosille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poikkeuksellisen kuumat säät eivät todennäköisesti tule päättymään tämän kesän jälkeen. Tutkijoiden mukaan maailmanlaajuiset lämpötilat ovat nousussa ainakin seuraavien neljän vuoden ajan.

Vuosien 1998-2013 ilmaston lämpiäminen oli hitaampaa, sillä valtameret imivät itseensä ylimääräistä lämpöä. Maapallon lämpötilojen odotetaan kuitenkin luonnostaan nousevan vuosien 2018-2022 aikana. Sen myötä myös ihmisten aiheuttamaan ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät selvemmin.

Nature Communications -tiedejulkaisun mukaan tutkijat pyrkivät tutkimaan Maan lämpötilojen kaoottista käyttäytymistä uuden Procast-menetelmän avulla. Siinä ennestään kerättyjä tietoja ilmastosta käytetään arvioimaan sen vaihtelua tulevina vuosina.

Lämpötilojen nousu ei näy pelkästään tavallista tukalampina helleaaltoina. Sen varoitetaan voivan lisätä esimerkiksi tuhoisien trooppisten myrskyjen mahdollisuutta.