Helleaalto oli vasta alkua – nyt tuli synkkä ennuste tuleville vuosille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poikkeuksellisen kuumat säät eivät todennäköisesti tule päättymään tämän kesän jälkeen. Tutkijoiden mukaan maailmanlaajuiset lämpötilat ovat nousussa ainakin seuraavien neljän vuoden ajan.

Vuosien 1998-2013 ilmaston lämpiäminen oli hitaampaa, sillä valtameret imivät itseensä ylimääräistä lämpöä. Maapallon lämpötilojen odotetaan kuitenkin luonnostaan nousevan vuosien 2018-2022 aikana. Sen myötä myös ihmisten aiheuttamaan ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät selvemmin.

Nature Communications -tiedejulkaisun mukaan tutkijat pyrkivät tutkimaan Maan lämpötilojen kaoottista käyttäytymistä uuden Procast-menetelmän avulla. Siinä ennestään kerättyjä tietoja ilmastosta käytetään arvioimaan sen vaihtelua tulevina vuosina.

Lämpötilojen nousu ei näy pelkästään tavallista tukalampina helleaaltoina. Sen varoitetaan voivan lisätä esimerkiksi tuhoisien trooppisten myrskyjen mahdollisuutta.

Uusimmat