Etätyö vähentää tutkitusti stressiä ja parantaa elämänlaatua – näillä vinkeillä onnistut

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Oxfordin yliopiston julkaisemassa tiedelehdessä esiteltiin äsken kaksi vuotta kestänyt tutkimus, jonka mukaan etätyö lisää merkittävästi tuottavuutta. Työntekijöiden uupumus väheni etätyöjaksolla 50 prosenttia, työnteossa oli vähemmän häiriötekijöitä ja työntekijöillä vähemmän sairauspoissaoloja.

Stanfordin yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan etätyö kuitenkin lisäsi työntekijöiden yksinäisyyden tunnetta.

Samaa varoittelee psykologi Ryan Hooper, jonka mukaan etätyö tarjoaa runsaasti joustoa työntekijän elämään, mutta saattaa samalla aiheuttaa ahdistusta ja stressiä. Syy on siinä, että kotona olevan työntekijän tulee todistella omaa ahkeruuttaan työnantajalle, vaikka tekisi aiempaa tehokkaammin töitä.

Toisin sanoen luottamuspula ja paineet estävät tehokkaan etätyöskentelyn. Lisäksi tekijä voi tuntea olonsa yksinäiseksi.

Kotona työskennellessä voi saavuttaa onnellisemman elämän, mikäli osaa asettaa rajat työn ja vapaa-ajan välille, Huffington Post painottaa.

Parhaiten etätyö onnistuu, jos viestintä ja töiden koordinointi on järjestetty oikein. Töitä varten on varattava oma tila kodista. Työt tulee aikatauluttaa, sillä tutkimusten mukaan etätyötä tekevät keskimäärin enemmän töitä kuin toimistossa työskentelevät.

Etätyö mahdollistaa joustavamman elämän, jolloin ei ole jatkuvasti sidoksissa työpaikkaan ja työmatkoihin suurinta osaa päivästä. Noin kolmasosa suomalaisista tekee töitä etänä.