Poliisi varoittaa suomalaisia identiteettivarkauksista: ”Suuriakin summia tekaistuille tileille”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sähköisten palvelujen ja sosiaalisen median yleistymisen myötä identiteettivarkaudet ovat muodostuneet yhä suuremmaksi ongelmaksi myös Suomessa. Niiden avulla tehdään erityisesti petoksia, kuten esimerkiksi tilataan tuotteita toisen nimiin ja laskuun. Nyt Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa suomalaisia.

– Poliisille on kesän aikana tehty useita rikosilmoituksia, joissa yhdistysten rahastonhoitajien nimissä esiintymällä on saatu yhdistykset erehdytettyä maksamaan suuriakin summia tekaistuille tileille, poliisi kertoo.

– Epäillyt tekijät ovat kaikissa tapauksissa syyllistyneet identiteettivarkauksiin, eli lähettäneet sähköpostitse tekaistuja varainsiirtopyyntöjä yhdistysten vastuuhenkilöiden nimissä.

Tapauksia tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä petos, petoksen yritys ja identiteettivarkaus. Nyt poliisi kehottaa kansalaisia ja yhdistyksiä erityiseen tarkkavaisuuteen vastaavanlaisten tapausten välttämiseksi.

Maksujen ja varainsiirtojen pyynnöt kannattaa aina tarkistaa lähettäjältä vielä vaikka puhelimitse tai ihan henkilökohtaisesti. Pankkitietoja ei tule koskaan antaa verkossa tai sähköpostitse tahoille, jotka eivät ole varmuudella tuttuja. Esimerkiksi pankit eivät koskaan kysy tällaisia tietoja sähköpostitse.