Helsinki-Vantaan lentokentältä löytyi raju viruspesäke – lähes mahdoton välttää

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Valtava määrä suomalaisia sairastuu vuosittain matkoillaan, ja usein sairastumisen syy liitetään esimerkiksi lentokoneen ilmastointiin tai kohdemaan ruokaan ja vaikkapa likaisiin kaiteisiin. Nyt on kuitenkin selvinnyt, että varsinainen viruspesäke löytyy jo lähtöpaikan lentokentältä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Niina Ikonen on selvittänyt millaisia pöpömääriä löytyy Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tulos oli odottamattoman ikävä yllätys, sillä kaikkein pahin viruspesäke on lähes mahdotonta välttää. Ainakin ilman kertakäyttöhansikkaita.

Kuva: Deposition of respiratory virus pathogenson frequently touched surfaces at airports

Kaksi vuotta sitten suoritetussa tutkimuksessa otettiin näytteet yhteensä 13 eri paikasta, joihin matkustajat tyypillisesti koskevat lentokentällä.

Turvatarkastuksen muovilaatikoista saatiin synkimmät tulokset, sillä niistä löytyi neljää eri virusta, joista osan tartunta voi johtaa jopa kouristeluihin. Löydetyt virukset olivat adesso, influenza A, rhino ja human corona OC43.

Lapsiperheiden tulee lisäksi välttää erityisesti Helsinki-Vantaan leikkipaikkaa, josta löytyi adesso ja rhino -viruksia. Samat virukset löytyivät myös lentokentän apteekin maksupäätteen napeista.

Tutkitun WC-istuimien huuhtelunapista ja kannesta ei löytynyt yhtään virusta kuten ei myöskään WC:n lukosta. Puhtaita olivat niin ikään myös matkalaukkukärryjen kädensijat, hissien napit sekä lähtöselvityksen automaatit. Tutkimuksesta kertoi aiemmin Talouselämä.