Mustekaloille annettiin ekstaasia – seuraus yllätti tutkijat

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat jo vuosien ajan selvittäneet, voisiko ekstaasi-nimelläkin tunnetulla MDMA-huumeella olla lääketieteellistä käyttöä esimerkiksi masennuksen hoidossa. Nyt bilehuumeena tunnettua ainetta on kokeiltu mustekaloilla, jokseenkin yllättävin tuloksin.

Mustekalat ovat älykkäitä eläimiä, mutta järin sosiaalisiksi niitä ei voi kutsua. Ne nimittäin karttelevat suuren osan elämästään niin lajitovereidensa kuin muiden lajien seuraa. MDMA:n vaikutuksen alaisena kaikki oli kuitenkin toisin.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat päästivät mustekaloja altaaseen jossa oli tyhjä häkki, muovisen leluhahmon sisältävä häkki ja toisen mustekalan sisältävä häkki. MDMA:lle altistetut mustekalat viettivät runsaasti lajitoverinsa seurassa, toisin kuin ne jotka eivät olleet saaneet huumetta.

– Mustekalat reagoivat MDMA:n kuten ihmisetkin. Ne koskettelivat toisiaan enemmän, neurotieteen apulaisprofessori Gul Dolen totesi Science Daily -sivuston mukaan.

Dolenin mukaan mustekalojen aivot muistuttavat enemmän etananoita kuin ihmisiä, mutta kokeen perusteella ne voivat käyttäytyä ihmisten tavoin. Tutkimuksen myötä tutkijat ymmärtävät aikaisempaa paremmin, kuinka serotoniini vaikuttaa aivoihin.