Jemenin nälänhätä oli Facebookille liikaa – sensuroi seksuaalisena

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on ollut viime vuosina useasti otsikoissa, kun se on sensuroinut verkosta sisältöä alastomuuden tai seksuaalisen toiminnan vuoksi. Sensuurin kohteeksi on joutunut niin alastomia patsaita esittäviä kuvia kuin myös taideteoksia ja historiallisesti merkittäviä uutiskuvia.

Tällä viikolla Facebook on aiheuttanut ihmetystä, kun se on sensuroinut laatulehti The New York Timesin julkaiseman Jemenin nälänhätää koskevat artikkelin, koska kyseessä oli sen mukaan alastomuus ja seksuaalinen toiminta. Sensuurin aiheutti lehden uutiskuva, johon Pulizer-palkittu maailmankuulu valokuvajaa Tyler Hicks on ikuistanut elämästään taistelevan pikkutytön.

Yksi uutiskuvan takia sensuroiduista Facebook-päivityksistä

Aliravitsemuksen vuoksi pahasti riutuneella tytöllä ei ole kuvassa yllään paitaa, jolloin hänen kylkiluunsa näkyvät selvästi kuvassa. Se oli Facebookille liikaa. Vähintään tuhannet The New York Timesin lukijat joutuivat samaan tilanteeseen, kun heidän jakonsa poistettiin ja heille annettiin rangaistuksena eri pituisia Facebookin käyttöestoja. Suomessa asiasta kirjoitti Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck blogissaan.

The New York Times oli yhteydessä Facebookiiin, joka myönsi virheensä ja ilmoitti palauttavansa poistetut jaot, koska uutiskuvalla on maailmanlaajuista merkitystä. Yhteisöpalvelu ei ole kuitenkaan vielä palauttanut artikkelia eikä poistanut antamiaan käyttöestoja. Facebookin tuorein tapaus on malliesimerkki siitä miten huonosti automatiikka kykenee määrittelemään kielletyn ja sallitun sisällön rajan. Verkkopalveluissa jaettavien sisältöjen automaattinen suodatus on ollut tänä vuonna aktiivisesti esillä myös EU-parlamentissa.