Kylmä ilma vaikuttaa yllättävästi – seksihalut lisääntyvät ja aistit häiriintyvät

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Talvi tekee tuloaan ja ilma muuttuu päivä päivältä kylmemmäksi. Kylmyys vaikuttaa ihmisen elimistöön monella eri tapaa, eikä luiden kolottaminen ole ainoa kaamoksen mukanaan tuoma oire. Keho tottuu ajan myötä kylmään ilmaan, mutta vaatekerrokset ja lämmitysjärjestelmät auttavat kylmään vastaan taistelemisessa.

Yhdysvaltain armeijan palveluksessa työskentelevä tutkiva psykologi Robert Kenefick kertoo Business Insiderille, että ihmisvartalo pyrkii taistelemaan kylmyyttä vastaan myös automaattisesti.

Lääkäri Richard Honaker puolestaan kertoo Elite Dailylle, että kylmyys voi kohottaa seksihaluja. Syy lienee kaamosaikaan liittyvässä läheisyydessä ja lämmössä, jonka ansiosta myös libido kohenee.

Keskuslämmitys voi kuitenkin kuivattaa ilmaa ja vaikuttaa siten silmien, nenän ja suun aistitoimintaan. Myös erilaiset bakteerit ja virukset tarttuvat herkemmin kuiville limakalvoille. Lämmitys ja kuiva ilma voi pilata myös yöunet, joten talvisin tulisikin muistaa riittävä huonekosteus. Kylmä ilma voi yllättäen lisätä virtsaamisentarvetta, koska verenkierto vilkastuu.