Univelka tappaa – mitä vähemmän nukut sitä vähemmän elät

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suorittajakeskeisessä yhteiskunnassa saatetaan unohtaa levon ja unen merkitys. Liian vähän nukkuva ihminen polttaa kynttilää sen molemmista päistä. Jos univelkaa kertyy liikaa, ovat seuraukset peruuttamattomia.

Mikä on elämäsi ykkösprioriteetti? Onko se perhe, työ vai oma hyvinvointi? Kannattaa muistaa, että mikäli ei pidä itsestään huolta, ei pysty pitämään muistakaan huolta tai tekemään töitä. Toisin sanoen oman terveyden on aina oltava numero yksi. Kuten lentokoneen turvaohjeissakin sanotaan, on happinaamio asennettava aina ensin itselleen ennen muiden auttamista.

Unentarve vaihtelee eri ihmisten välillä, mutta aikuiset tarvitsevat noin 7-9 tuntia yössä. Univelka vaikuttaa aivojen ja elimistön toimintaan kohtalokkaasti. Liian vähän nukkuva ihminen sairastuu herkemmin syöpiin, vanhenee ennenaikaisesti, lihoo herkemmin, on muita yksinäisempi, unohtelee asioita, sairastuu todennäköisemmin muistisairauksiin, kärsii sydän- ja verisuonitaudeista, on kömpelö, hidas ja laiska, eikä suoriudu seksielämästä, Business Insider listaa.

Univelka aiheuttaa myös hallusinaatioita, kivun voimistumista, muuttaa immuuni- ja hormonijärjestelmää, aiheuttaa päänsärkyä ja lopulta ennenaikaisen kuoleman. Toisin sanoen aseta kello soimaan nukkumaanmenon merkiksi yhtä tunnollisesti kuin herättämään aamuisin. Tekeminen ja lepääminen ovat samalla viivalla.