Tutkimus paljasti: Nestehukka aiheuttaa unettomuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Penn Staten yliopisto ja Kiinan National Natural Science Foundation on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan nestehukka aiheuttaa unettomuutta. Tutkimuksessa analysoitiin 20.000 ihmisen nestetasapainoa ja unenmäärää.

Tulosten perusteella kuusi tuntia yössä nukkuneiden ihmisten keho oli kuivempi kuin heidän, jotka nukkuivat öisin keskimäärin kahdeksan tuntia. Tutkimuksessa vertailtiin ihmisten virtsanäytteitä ja analysoitiin viitteitä nestehukasta. Enemmän yössä nukkuneiden keho oli tulosten perusteella paremmassa nestetasapainossa.

Tutkimusraportti esiteltiin Sleep-julkaisussa. Elite Dailyn mukaan vähemmän nukkuvan ihmisen elimistö ei tuota yhtä paljon vasopressiini-nimistä hormonia, mikä vaikuttaa virtsaneritykseen ja munuaisten toimintaan. Tällöin myös ihminen tuntee vähemmän janoa, eikä juo tarpeeksi. Syntyy kierre, että kuivuneessa tilassa oleva elimistö saavuttaa vähemmän unta.