Keksintö voi pelastaa narkkarin hengen – paljastaa fentanyylin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sata kertaa morfiinia voimakkaampi fentanyliini on raivannut tiensä huumekauppiaiden valikoimiin. Samaan aikaan yliannostuksiin on kuollut yhä enemmän ihmisiä. Pelkästään Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna 70.000 ihmistä huumeiden yliannostukseen ja suurimpana syynä pidetään vahvaa riippuvuutta aiheuttavaa fentanyylia.

Nyt on kehitetty testiliuskoja, joiden avulla voi testata huumeita ja sitä, onko siinä pahamaineista fentanyylia. Synteettinen opioidi on huomattavasti edullisempaa valmistettavaa kuin heroiini, joten siksi sitä liikkuu runsaasti katukaupassa. Associated Pressin mukaan liuskojen avulla voi ehkäistä yliannostuksia.

Liuskaan ilmestyy kaksi viivaa, mikäli huume sisältää fentanyylia. Sen avulla ei kuitenkaan voi määritellä fentanyylin määrää tai pitoisuusastetta. Tuotetta on testattu tämän vuoden ajan New Yorkissa, mutta liuskoja on tarjolla liian vähän kysyntään nähden.

Vahvasti koukuttavaa opioidiagonistia käytetään sairaalaolosuhteissa voimakkaan kivun hoidossa ja anestesiassa. Liiallisesti käytettynä aine lamauttaa hengityksen ja keskushermoston, hidastaa sydämen sykettä, suoliston toimintaa ja alentaa verenpainetta. Vaikka huumeiden käyttöä ei välttämättä vähennetä testiliuskojen avulla, voivat ne pelastaa ihmisiä yliannostuksilta.